Waarom jij het beste kunt sporten op de beat van de muziek
13 juni 2022
Voor veel atleten is sporten op muziek een vast onderdeel. Bewegen op de beat van de muziek is routine. In de laatste jaren zijn onderzoekers ook steeds meer te weten gekomen over het effect van sporten op muziek. Daarom weten wij nu veel beter hoe muziek ons fysiek en mentaal beïnvloedt.
Sport stofjes
In ons andere blog over Radio op de werkvloer benoemden we al dat muziek ervoor zorgt dat er positieve stofjes worden aangemaakt. Deze stofjes maken je productiever. Ook wordt er dopamine aangemaakt. Dopamine zorgt ervoor dat je je goed voelt. Daarnaast helpt het de bewegingscontrole en ga je er ook doelgerichter door handelen.
Vooraanstaand sport psycholoog van Brunel university Costas Karageorghis noemt muziek dan ook; “een soort legale doping.”
De flow van muziek
Wanneer jij je inspant, kan muziek ervoor zorgen dat je concentratie verbetert. Daarnaast vermindert ook het gevoel van vermoeidheid als je naar muziek luistert. Dit heeft te maken met dissociatie. Dat klink ingewikkeld maar betekent enkel dat bepaalde gedachten of emoties tijdelijk niet aanspreekbaar zijn. Hierdoor verlies je jouw aandacht niet. Ook verlaten hierdoor negatieve gedachten tijdelijk het hoofd.
Muziek zorgt er tevens voor dat je in een flow geraakt. Dit helpt je om repetitieve bewegingen uit te voeren.
Hierbij is het belangrijk dat de muziek het juiste tempo en ritmerespons heeft. Dat laatste heeft te maken met de drang om te willen bewegen op de muziek. Een tempo tussen de 120 en 140 bpm heeft het beste effect op de prestatie.
Onderzoek toont namelijk aan dat muziek een positief effect heeft op krachtinspanningen en dat sporters veel beter presteren met zelf uitgekozen muziek dan zonder muziek.
Een muziekloze marathon
Het is interessant om te zien wat een grote rol muziek voor ons speelt bij het sporten. Het is dan ook niet gek dat er commotie ontstaat wanneer het gebruik van muziek tijdens sport wordt verboden. Dit was bijvoorbeeld het geval bij de New York marathon in 2007. Headphones en draagbare audiospelers werden niet toegestaan door USA Track & Field om de veiligheid in stand te houden en een competitief voordeel tegen te gaan. Destijds was dus al duidelijk wat het effect van muziek kon zijn. Echter werd het onmogelijk om zoiets te reguleren voor zo’n lange race. Veel lopers namen dan ook hun favoriete playlist gewoon mee.
Natuurlijke geluiden
De toegenomen kennis over de invloed van geluid op beweging zorgt voor interessante inzichten. Zo is aangetoond dat natuurlijk geluid ook effect heeft op de prestatie van sporters. Basketballers letten bijvoorbeeld op het geluid van de beweging van de tegenstander om hun bewegingen te voorspellen. Het geluid van een geslagen tennisbal geeft informatie over de plek waar deze wellicht terecht zal komen. Bij veel sporten wordt het geluid gebruikt om de baan van de bal in te schatten.
Gratis Demo geluidsinstallatie
Omdat wij willen dat veel sportverenigingen zelf de effecten van muziek met kwalitatief geluid kunnen ervaren, verzorgen wij gratis demo’s op locatie. Hierdoor kunnen sporters en vrijwilligers zelf meemaken wat een verschil in kwaliteit geluid kan doen. Wil je een geluid van hoger niveau ervaren rondom het veld? Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor gebruiksvriendelijke geluidsinstallaties? Neem dan vooral contact met ons op.
Waarom jij het beste kunt sporten op de beat
Veel sporten zoals hardlopen, roeien of fietsen, maar dus ook krachttraining gaan makkelijker wanneer je naar muziek luistert. Muziek helpt sporters om op een duidelijk ritme te bewegen. Hierdoor sporten ze effectiever. Uiteindelijk zorgt dit dus ook voor een betere prestatie. Meer informatie over muziek tijdens het sporten is terug te vinden in dit artikel van ‘The Sport Journal’.