Hoe apparatuur steeds slimmer wordt AI en de AV-sector

Kunstmatige intelligentie, in de volksmond inmiddels vooral bekend als AI (artificial intelligence), is tegenwoordig niet meer weg te denken. Maar wist je dat het zijn oorsprong al in de jaren ‘50 en ‘60 vindt? Destijds werden er al veel innovatieve AI-technieken ontwikkeld, denk bijvoorbeeld aan ‘machine learning-algoritmen’ (JUVO.be, 2023).

In 2023 veroverde AI de wereld met de komst van generatieve AI, waarbij het letterlijk binnen ieders bereik kwam te liggen (Imec.be, 2023). Generatieve AI is een vorm van AI die op basis van ‘prompts’, wat eigenlijk een soort opdrachten of verzoeken zijn, automatisch content creëert. Dit was het resultaat van jarenlange inspanningen die plotseling extra toegankelijk werden, zoals waarschijnlijk de meest bekende generatieve AI chatbot: ChatGPT.

Ook in de AV-sector brengen de ontwikkelingen op gebied van AI veel veranderingen met zich mee. Apparatuur dat door AI wordt aangestuurd, is steeds slimmer en kan daardoor steeds beter op automatische basis inspelen op de behoeften van de gebruiker.

Transformatie van de AV-sector

De ontwikkelingen op gebied van AI liggen momenteel in een stroomversnelling en brengen in diverse sectoren revoluties teweeg. Zo ook in de audiovisuele sector. Met geavanceerde algoritmes en de uitgebreide mogelijkheden op gebied van machine learning, vinden er transformaties plaats die een positieve invloed hebben op de audiovisuele mogelijkheden. Zo biedt het onder andere verbeterde audio- en videoprocessing, intelligente automatiseringen en gepersonaliseerde gebruikerservaringen (AVIXA Xchange, 2024). 

Slimme videoconferenties

We gaan even wat verder in op deze ontwikkelingen en hoe zich dat concreet uit in slimme videoconferentie-apparatuur.

  • Microfoons
    De AI-technologie stelt microfoons voor online vergaderingen bijvoorbeeld in staat om de spreker te herkennen, omgevingsgeluid te filteren en zo ruis te verminderen. Dit zorgt voor een optimale verstaanbaarheid en verhoogt daarmee direct de kwaliteit en efficiëntie van een online vergadering. Een goed voorbeeld hiervan is de Yealink VCM36-W tafelmicrofoon.
  • Camera’s
    Waar microfoons zijn voorzien van een technologie om sprekers te herkennen, beschikken ook steeds meer camera’s over deze technologie. In combinatie met functies als autoframing en picture-in-picture, zorgt dit ervoor dat altijd automatisch de juiste persoon in beeld wordt gebracht en gehouden. Loopt de spreker of presentator door de ruimte, dan wordt hij door de camera gevolgd. Komt er iemand anders aan het woord, schakelt de camera automatisch naar deze persoon. De Yealink UVC86 is een voorbeeld van zo’n intelligente camera die over al deze functies beschikt!

Yealink is een van de merken waarmee wij veel werken bij de inrichting van vergaderzalen voor videoconferenties, ook wel Teams Rooms genoemd. Met een innovatief aanbod aan apparatuur voor Teams Rooms biedt Yealink oplossingen voor kleine tot grote vergaderzalen, veelal voorzien van AI-powered functies. Een van de populairste All-in-One producten voor middelgrote vergaderruimtes is de MeetingBar A30, eventueel in combinatie met de eerder genoemde tafelmicrofoon en een touchpanel voor een gebruiksvriendelijke bediening.

Advies op maat

Hoewel de technologieën op gebied van spraakherkenning, gezichtsherkenning en algoritmen voor gepersonaliseerde automatisering in de loop der jaren al ver is ontwikkeld, geloven wij dat dit komende jaren nóg veel gedetailleerder gaat worden. Wij houden je graag op de hoogte van de ontwikkelingen!

Ben jij nou ook op zoek naar een slimme installatie om jouw vergaderruimte een upgrade te geven en daarmee jouw online vergaderingen naar een geheel nieuw niveau te tillen? We gaan graag met je in gesprek over jouw wensen om te kijken wat we voor je  kunnen betekenen!

Neem contact op!
Deel dit bericht op
Volgende bericht»

© backlineav.com | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacybeleid